Sałatka z czerwonej kapusty, Kuchnia
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
1
Sałatka z czerwonej kapusty
Składniki:
czerwona kapusta - 50 dag
jabłka - 20 dag
cebula - 1 szt.
olej lub oliwa - 3-4 łyżki
woda - 1/2 szklanki
sól, cukier
cytryna lub ocet
Przygotowanie:
Kapustę bardzo cienko poszatkować, zalać małą ilością wrzącej
wody, ugotować na półmiękko, odcedzić, osączyć i wystudzić.
Wodę (1/2 szklanki) zagotować z cukrem i solą, wystudzić,
wymieszać z octem lub z cytryną (2—3 łyżki). Cebulę obrać, i
drobno posiekać. Jabłka opłukać, zetrzeć na tarce o dużych
otworach. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić solą,
cukrem, octem lub cytryną do smaku. Przed podaniem można
udekorować natką pietruszki.
Podawać do smażonej ryby, mięsa, itp.
Sałatka z czerwonej kapusty i kiszonych ogórków
Składniki:
czerwona kapusta – 1/2 główki
kiszone ogórki – 2-3 szt.
cebula – 1 szt.
jabłko – 1 szt.
oliwa z oliwek
sól
cukier
sok z cytryny
Przygotowanie:
Kapustę umyć, wysuszyć, poszatkować, włożyć do posolonej i
zakwaszonej, wrzącej wody. Gotować 3-4 minuty, odcedzić i
wystudzić. Cebulę obrać, drobno posiekać. Ogórki i jabłko obrać
i pokroić w kosteczkę. Kapustę wymieszać z cebulą, ogórkiem i
jabłkiem. Dodać sól, cukier do smaku, polać oliwą.
2
Sałatka z porów i owoców
Składniki:
pory - 2 szt.
jabłka - 2 szt.
pokrojone owoce - 2 szklanki (brzoskwinie, winogrona, śliwki)
majonez - 3-4 łyżki
sok z cytryny - 1 łyżeczka
sok jabłkowy - 1 łyżeczka
pieprz - 1/4 łyżeczki
curry - 1/2 łyżeczki
mielona kolendra - szczypta
Przygotowanie:
Pory dokładnie umyć, odciąć twarde końce i ciemnozielone liście,
białe części drobno pokroić. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na
tarce. Owoce i pory wymieszać.
Przygotować sos: majonez wymieszać z sokiem z cytryny i
sokiem jabłkowym, przyprawić do smaku. Sałatkę polać sosem,
wymieszać.
Sałatka z serem feta
Składniki:
ser feta - ok. 30 dag
jabłka – 2 szt.
kwaszone ogórki - 4-5 szt.
kukurydza - 1 puszka
pomidory - 2 szt.
czerwona papryka - 1 szt.
majonez - 3-4 łyżki
tymianek - 1 łyżeczka
pieprz
natka pietruszki – kilka gałązek
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę (dwa
plasterki odłożyć do dekoracji). Kukurydzę dokładnie osączyć.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne. Ogórki, ser, paprykę,
jabłka pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z pomidorami i
kukurydzÄ….
Do sałatki dodać majonez, tymianek oraz pieprz, delikatnie
wymieszać. Ozdobić plasterkami pomidora i gałązkami natki
pietruszki.
3
Imprezowa sałatka
Składniki:
- 1 kapusta pekińska
- 1 puszka groszku
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka fasolki czerwonej
- 5 pomidorów
- 3 ogórki
- 2 papryki czerwone(świeże)
- 1 słoik (250 ml) majonezu
- 1 sos do sałatek (koperkowy lub ziołowy)
Sposób przyrządzania:
Wszystkie składniki kroimy w kostkę łącząc ze sobą, potem
dodajemy sos i majonez. Mieszamy i gotowe!
Sałatka "GYROS" z pysznym sosem
Sałatka:
60 dkg Å‚opatki wieprzowej
1 kapusta pekińska
1 przyprawa do gyrosa
2 cebule czerwone
ogórki konserwowe
puszka kukurydzy konserwowej
puszka fasolki konserwowej czerwonej
ketchup pikantny
majonez
Sos:
duży jogurt naturalny
2 pęczki koperku
3-4 zÄ…bki czosnku
3 łyżki majonezu
sól
pieprz
Koperek posiekać, czosnek rozgnieść i wymieszać wszystkie
składniki sosu. Wykonanie sałatki: Mięso pokroić w niewielkie
kawałki, usmażyć z przyprawą do gyrosa i pozostawić do
wystygnięcia. Następnie układać warstwami: pół pokrojonej
kapusty pekińskiej, usmażone mięso, cebulę pokrojoną w kostkę,
5 ogórków konserwowych również pokrojonych w kostkę,
4
odsączoną kukurydzę, kukurydzę polać ketchupem, następnie
odcedzoną i opłukaną fasolkę, warstwa majonezu i na sam
koniec resztę kapusty pekińskiej. Sałatkę podawać z sosem.
Sałatka z ananasem
4-5 filetów z piersi kurczaka
1 puszka (słodkiej kukurydzy)
1 puszka ananasa w kawałkach (mogą być plastry, ale trzeba je
rozdrobnić)
4-5 jaj (ugotowanych na twardo)
4-5 ogórków konserwowych (korniszonów)
1 duży por
majonez
sól
pieprz
Filety należy ugotować w osolonej wodzie, następnie pokroić w
dużą kostkę, ugotowane jaja obrać i pokroić w podobnej
wielkości kostkę. Dodać odsączonego ananasa w kawałkach oraz
odsączoną kukurydzę. Korniszony oraz pora pokroić w drobną
kostkę. Wszystko wymieszać z majonezem, doprawić wg.
uznania solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na około 2-3
godziny żeby składniki się "przegryzły".
Sałatka z serem feta
1 opakowanie sera feta (pokroić w kostkę)
3 papryki (najlepiej różne kolory - pogrojone w słupki)
1 ogórek świeży (pokrojony w słupki)
1 puszka groszku
4 łyżki kukurydzy z puszki
15 dag drobno pokrojonego sera żółtego
Sos:
4 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka ketchupu
1 łyżka posiekanego koperku
4 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
pieprz
ewentualnie sól do smaku
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać a następnie
wymieszać ze składnikami sałatki.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]