Sałatka ryżowa z surimi, KULINARIA- PRZEPISY
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Sałatki z tuńczykiembrak najlepszej - warstwowej : tuńczyk, jajka (żółtko i białko oddzielnie), ogórek konserwowy, cebula i kieleckiSałatka warstwowa1 puszka tuńczyka w oleju1/2 puszki kukurydzy100 g ostrego żółtego sera (np. cheddar)3 jajka ugotowane na twardo1/2 pęczka szczypiorku3 łyżki majonezu1 łyżka keczupusólpieprzchiliTuńczyka wyjmij z oleju i rozdrobnij widelcem, kukurydzę osšcz. Jajka na twardo obierz ze skorupek, oddziel żółtka od białek, posiekaj je drobno i włóż do oddzielnych miseczek. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posiekaj szczypior, zmieszaj majonez z keczupem, dopraw solš, pieprzem i chili.W szklanej misie układaj warstwami: połowę żółtego sera, posiekane białko, połowę sosu majonezowo-keczupowego, szczypior, tuńczyka, resztę sosu majonezowo-keczupowego, resztę sera, posiekane żółtka i kukurydzę.------------------------------------------------------------Sałatka ryżowa z surimi1 szklanka ryżu jaminowegoopakowanie paluszków surimi2 puszki rozdrobnionego tuńczyka w olejuogórek sałatkowy250 g pomidorków (kolorowych)1 duża czerwona cebulapor (biała częć)1 łyżeczka oliwy z oliwekopakowanie małych kulek mozzarelli150 ml jogurtu naturalnegołyżka majonezusól ,pieprz5-6 os. 60 min łatwe taniePrzygotowanieRyż gotujemy ,osšczamy i studzimy. Przekładamy do miski ,dodajemy pokrojone pomidory ,ogórek ,surimi ,osšczonego z zalewy tuńczyka i kulki mozzarelli.Cebulę i pora siekamy ,szklimy na łyżeczce oliwy ,studzimy i dodajemy do sałatki. Jogurt mieszamy z majonezem ,dodajemy do całoci i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Do smaku doprawiamy solš i pieprzem.-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Warstwowa sałatka z tuńczykiemSałatkiOdsłon: 21903Mam dla Was propozycje bardzo smacznej sałatki z tuńczykiem. Nie należy ona do najtańszych, ale warto wydać trochę więcej pieniędzy aby zachwycić swojš rodzinę i znajomych wykwintnym daniem. Sałatka ta, idealnie nadaje się zarówno na zwykłe spotkania z bliskimi jak i na różnego rodzaju inne okazje.Składniki3 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (puszka 185 g)1 puszka kukurydzy8 jaj250 g żółtego sera w kostceokoło 6 łyżek majonezu1 cebulasól i pieprz> 6 os. 30 min łatwe przystępnePrzygotowanie- Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Oddzielić białka od żółtek. Białka pokroić w niedużš kostkę, a żółtko rozkruszyć;- Tuńczyka odsšczyć z sosu, ale nie do końca, żeby nie był całkowicie suchy;- Kukurydzę odsšczyć;- Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach;- Cebule pokroić w niedużš kostkę (mniejszš niż białka) i posolić.Kolejnoć warstw:1. Białko pokrojone w kostkę;2. Pokrojona cebula;3. Półtorej puszki tuńczyka (rozłożyć równš warstwę i sowicie popieprzyć);4. Cienka warstwa majonezu, ok. 3 łyżki (rozsmarować nożem);5. Kukurydza;6. Starty ser żółty;7. Półtorej puszki tuńczyka (rozłożyć równš warstwę i sowicie popieprzyć);8. Cienka warstwa majonezu, ok. 3 łyżki (rozsmarować nożem);9. Pokruszone żółtka (rozłożyć równš warstwę, można lekko docisnšć żółtka, aby lepiej przyczepiły się do majonezu).Sałatka najlepiej smakuje, gdy postoi dobę w lodówce. Można jš również zaczšć jeć już od razu po ułożeniu ostatniej warstwy. Istnieje jednak wtedy ryzyko, że sałatka nie doczeka następnego dnia. ;)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]