Sałatka grecka, Przepisy kulinarne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Sałatka grecka.
Składniki na 4 porcje:
•
25 dkg pomidorów;
•
1 ogórek;
•
3 cebule, 2 papryki ( czerwona i zielona), sól, pieprz, cukier;
•
1 słoik czarnych oliwek
•
1 pęczek oregano,
•
4 łyżki octu winnego
•
6 łyżek oliwy, 20 dkg owczego sera, 1 ząbek czosnku.
Przygotowanie:
Pomidory I ogórek umyć, pokroić w plasterki. Cebule obrać, pokroić na cząstki.
Oliwki dobrze odsączyć na sitku. Strąki papryki oczyścić, umyć, pokroić w paseczki.
Warzywa wymieszać z oliwkami.
Przygotować marynatę: ocet przyprawić solą, pieprzem I cukrem. Dodać oliwę,
wymieszać. Na końcu wrzucić listki oregano. Miseczkę posmarować czosnkiem,
przełożyć do niej sałatkę, polać marynatą, przemieszać. Owczy ser pokroić w kostkę,
posypać nim sałatkę. Przykryć – odstawić na 30 min. przed podaniem ponownie
przyprawić do smaku.
Izaura
– ciasto
Ciasto:
•
1,5 szklanki mÄ…ki;
•
1.5 szklanki cukru;
•
3 łyżki kakao;
•
margaryna;
•
3 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy;
•
4 jajka;
•
5 łyżek wody.
Masa serowa:
•
50 – 70 dkg sera;
•
4 jajka;
•
1 szklanka cukru (może być mniej);
•
0.5 kostki masła, wiórki kokosowe.
Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy gotować 5 minut. Po ostudzeniu
dodać 4 żółtka. Wymieszać.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek.
Zemlec ser, połączyć z pozostałymi skladnikami i utrzeć. Wyłożyć na ciasto.
Piec 60 minut.
T
[ Pobierz całość w formacie PDF ]