Sałatka z mrożonych warzyw, Balum Balum, SAŁATKI SURÓWKI
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Sałatka z mrożonych warzyw
Składniki:
30 dag mrożonej marchewki z groszkiem
20 dag mrożonej kukurydzy
po 5 dag marynowanej papryki i zielonych oliwek
marchewka
2 ząbki czosnku
5-6 łyżek majonezu
3 łyżki oleju
sok z połowy cytryny
łyżka sosu sojowego
sól
pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę obrać, opłukać i wrzucić do lekko osolonego wrzątku. Gotować 5 minut.
Dodać marchewkę z groszkiem, kukurydzę, gotować 5-6 minut. Warzywa osączyć. Całą
marchewkę odłożyć do dekoracji. Paprykę pokroić w kostkę, oliwki w plasterki. Połączyć
z ugotowanymi warzywami. Olej ubić z sokiem z cytryny i sosem sojowym, dodać obrany,
zmiażdżony czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Sosem polać warzywa, wymieszać,
odstawić pod przykryciem na 30 min. Całą marchewkę pokroić w cienkie plasterki, ułożyć
na brzegu półmiska. Na środku ułożyć sałatkę. Udekorować majonezem.
Danie na: 4 osoby
Jedna porcja zawiera: 230 kcal
Czas przygotowania: 25 min
[ Pobierz całość w formacie PDF ]