SURÓWKI RÓŻNE, KULINARIA
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Buraki
1 kg buraków
5 dag smalcu
2 dag m ki
6 dag mietany
ocet winny
sól
Sposób wykonania :
Op ukane buraki czerwone sparzy i ugotowa w mi kkiej wodzie.
Gdy s mi kkie, obra z upin i pokroi w cienkie paski.
W rondel w o y du o wie ego smalcu, rozgrza , wsypa y k m ki, niech si razem
zagotuje, pilnuj c, aby si nie rumieni o.
Posoli , wla przegotowanego octu, w o y buraki, a w ko cu wla par y ek kwa nej
mietany.
Przykry i dusi jeszcze z pó godziny.
Cebula w bia ym sosie po podlasku
50 dag cebuli (szalotki)
1 dag m ki
2 dag mas a
0,125 l mleka
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Obrane ma e bia e cebulki w o y do rondla i zala wrz c wod .
Wtedy wsypa p ask y eczk soli, pogotowa kilka minut, cebulki odcedzi .
Rozpu ci w rondelku mas o, zaprawi m k i sma y par minut, pilnuj c wszak e,
aby m ki nie przyrumieni .
Wtedy wla gor ce mleko, doda soli i pieprzu do smaku i gotowa 2 minuty.
Wy o y gor c cebul na salaterk i pola j tym sosem.
Coleslaw po polsku
40 dag bia ej kapusty
1
Gotowa , a b d prawie mi kkie.
Kapust oczy ci , op uka , poszatkowa .
3 y ki oleju
1,5 y ki octu winnego
y eczka musztardy
mielona papryka
sól, pieprz
Sposób wykonania :
W o y do miski, oprószy sol , wymiesza .
Musztard wymiesza z olejem, octem winnym, przyprawi do smaku sol , pieprzem i
papryk .
Koperek umy , posieka .
Kapust w o y do salaterki, pola sosem, posypa koperkiem, wymiesza .
wik a kurpiowska
1 kg buraków
3 y ki chrzanu
ocet
sól
cukier
Sposób wykonania :
Ma e buraczki czerwone ugotowa , ostudzi , po czym obra i pokraja w cienkie
plasterki.
Nast pnie u o y je w s oju, przesypuj c tartym chrzanem, wsypa troch cukru, a w
ko cu zala octem przegotowanym z sol i ostudzonym na tyle, aby by y nim przykryte.
S oik obwi za papierem pergaminowym.
Postawi w ch odnym miejscu.
Na trzeci dzie wik a jest gotowa do spo ycia.
Kapusta peki ska z migda ami
1 du a g ówka kapusty peki skiej
8 dag migda ów
15 dag suszonych liwek bez pestek
4 mandarynki
3 jogurty naturalne
cukier
2
kilka ga zek koperku
Kapust op uka , os czy , pokroi wzd u na pó i poci na dwucentymetrowe paski.
Sposób wykonania :
Migda y sparzy , obra i posieka .
liwki umy i pokroi w paski.
Mandarynki obra i podzieli na cz stki.
Jogurt wymiesza z przyprawami.
Wszystkie sk adniki po czy , wymiesza , sch odzi .
Kolorowa z papryk
1/2 ma ej g ówki bia ej kapusty
ó ta papryka
czerwona papryka
p czek rzodkiewek
pomidor
2 kiszone ogórki
p czek koperku
1/2 p czka szczypiorku
1/2 y eczki musztardy
1/2 y eczki cukru
y eczka soku z cytryny
3 y ki oleju
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Kapust oczy ci , poszatkowa .
W o y do miski, odstawi na 20 minut.
Papryki umy , oczy ci z pestek, pokroi w paseczki.
Rzodkiewki oczy ci , umy , pokroi w plasterki.
Pomidor umy , pokroi w ósemki.
Ogórki pokroi w plasterki.
Koperek i szczypiorek op uka i posieka .
Rzodkiewki, papryki, pomidor i ogórki wymiesza z kapust , posypa szczypiorkiem i
koperkiem.
Olej, sok z cytryny i musztard wymiesza .
Przyprawi cukrem, sol i pieprzem.
Sa atk pola sosem.
Mieszana surówka z jarmu u
3
sól, pieprz
Oprószy sol , ugnie .
25 dag m odego jarmu u
15 dag marchewki
3 dag pora
15 dag kwaszonych ogórków
3 kwa ne jab ka
kilka y ek majonezu
sól, cukier
Sposób wykonania :
Li cie jarmu u wymy , odrzuci ogonki li ciowe i grube nerwy, drobno posieka .
Pozosta e warzywa dok adnie umy .
Marchew zetrze na grubej tarce jarzynowej.
Pory pokraja w piórka, jab ka i ogórki w kostk .
Wymiesza z majonezem, doprawi do smaku.
M oda kapusta z marchewk i jab kiem
1 kg m odej kapusty
2 marchewki
1 zielone jab ko
5 y ek oleju
3 y ki soku z cytryny
plasterki cytryny
natka pietruszki
cukier
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Kapust oczy ci z wierzchnich li ci, op uka , os czy i cienko poszatkowa , posoli ,
wygnie r k i odstawi na 15 minut.
Marchewki obra , op uka , os czy i zetrze na tarce do jarzyn.
w kostk .
Kapust wymiesza z marchewk i jab kiem.
Doprawi sokiem z cytryny, olejem, cukrem, sol i pieprzem.
Przybra plasterkami cytryny i natk pietruszki.
Oryginalna surówka z orzechami i figami
30 dag kapusty kiszonej
4
Jab ko umy , os czy , oczy ci z gniazda nasiennego i pokroi
Kapust w o y na sito, os czy .
2 y eczki oleju sojowego
sok z 1/2 cytryny
2 - 3 go dziki
sól, bia y pieprz
Sposób wykonania :
1/2 szklanki soku zachowa .
Go dziki ut uc w mo dzierzu.
Sok z kapusty, olej, cukier i go dziki wymiesza .
Sos odstawi na 15 minut.
Figi op uka , osuszy , pokroi w paski.
Jab ko umy , usun gniazdo nasienne.
Jedn po ówk obra , pokroi w s upki, a drug (ze skórk ) w pó plasterki.
Jab ko skropi sokiem z cytryny.
Po ow orzechów posieka .
Kapust wymiesza z figami, posiekanymi orzechami i pokrojonym w s upki jab kiem.
Przyprawi do smaku sol i pieprzem.
Surówk pola sosem.
Udekorowa pó plasterkami jab ek i pozosta ymi orzechami.
Surówka selerowo-marchwiowa
redni seler korzeniowy
3 marchewki
p czek szczypiorku
y ka chrzanu
3 y ki mietany
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Seler obra , oczy ci .
Marchewki obra , umy .
Seler i marchewki zetrze na tarce o ma ych oczkach.
Szczypiorek op uka , posieka .
Chrzan wymiesza ze mietan , przyprawi sol i pieprzem.
Warzywa i szczypiorek w o y do salaterki, pola sosem, wymiesza .
5
zielone jab ko
4 suszone figi
8 uskanych orzechów w oskich
1/2 y eczki cukru
[ Pobierz całość w formacie PDF ]