Sałatki(1)

Sałatki(1), Sałatki i surówki

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Saþatka z marchwi SAMBAL GAJJAR (Indie)
1/4 kg obranej marchwi
1/2 maþej drobno posiekanej cebuli
2 þyŇki drobno posiekanej zielonej pietruszki
1/2 þyŇeczki imbiru
1/2 þyŇeczki soli
sok z cytryny lub rabarbaru lub 1 þyŇeczka octu
(6 proc.) z 3 þyŇkami wody
1. Marchewkħ zetrzeę na tarce, dodaę cebulħ, zielonĢ pietruszkħ, imbir, sl, wlaę sok z cytryny
lub ocet z wodĢ.
2. Dokþadnie wymieszaħ, na 1/2 godz. przed podaniem wstawiħ do lodwki.
3. Podawaę do potraw indyjskich lub pakistaıskich.
Proporcje dla 2-3 osb
saþatka owocowa
Owoce (pomaraıcza, mandarynka, ananas, kiwi, winogrono)
cukier
Owoce umyę, obraę, pokroię w czĢstki i plasterki, przemieszaę, polaę sokiem z uŇytych owocw,
ewentualnie dosþodzię do smaku
Saþatka Ļledziowa
2 duŇe Ļledzie
4 ziemniaki
4 buraki ęwikþowe
2-3 jabþka
1 Ļredniej wielkoĻci cebula
2 þyŇki soku cytrynowego
pþ szklanki Ļmietany
sl
cukier
ĺledzie oczyĻcię, namoczyę, po czym sfiletowaę, usunĢę krħgosþupy i oĻci, posiekaę. Buraki
ęwikþowe i ziemniaki ugotowaę w þupinach, po ostudzeniu obraę i pokrajaę w kostkħ. Cebulħ
obraę i drobno posiekaę. Wszystkie skþadniki wymieszaę, dodajĢc sok cytrynowy, sl i cukier do
smaku. Polaę kwaĻnĢ ĻmietanĢ.
Saþatka pomidorowa Î kuchnia wħgierska
pieprz
1 pħczek koperku
olej
sl
sok z 1 cytryny
500 g pomidorw
Jednakowo duŇe, twarde pomidory pokroię w plasterki, uþoŇyę na pþmisku, posolię, posypaę
pieprzem i drobno posiekanym koperkiem, skropię olejem i polaę rozcieıczonym sokiem z
cytryny. Zamiast cytryny moŇna uŇyę octu (z wodĢ).
Witaminowa saþatka letnia Î kuchnia wħgierska
50 g kalarepy
1 filiŇanka kwaĻnej Ļmietany
50 g selera
1/2 filiŇanki oleju
50 g marchwi
sl
150 g pomidorw
1 þyŇeczka musztardy
2 ĻwieŇe papryki
ocet
2 jaja ugotowane na twardo
Kalarepħ, selera i marchew utrzeę na tarce o duŇych otworach. Pomidory obraę ze skrki i
pokroię w maþĢ kostkħ, paprykħ pokroię w krĢŇki i razem z utartymi warzywami wþoŇyę do
salaterki. Drobno posiekane jaja uþoŇyę na Ļrodku. KwaĻnĢ Ļmietanħ wymieszaę z olejem,
przyprawię solĢ, octem i musztardĢ, trochħ podgrzaę i polaę tym saþatkħ.
Saþatka selerowa z jabþkami
50 dag selerw,
30 dag jabþek,
pþ szklanki majonezu,
cytryna,
sl,
pieprz,
musztarda,
pþ pħczka kopru
Selery ugotowaę w caþoĻci, obraę i pokrajaę w drobna kostkħ. Jabþka obraę i drobno pokrajaę.
Wymieszaę skþadniki, doprawię solĢ, cukrem, pieprzem, musztardĢ i sokiem z cytryny, dodaę
czħĻę majonezu. Saþatkħ uþoŇyę w salaterce, wygþadzię, przybraę majonezem i zieleninĢ.
Papryka w jogurcie BIBER YOGURTLU (Turcja)
2-3 duŇe ĻwieŇe lub mroŇone papryki
Ĭ litra jogurtu
2 þyŇki oliwy lub oleju jadalnego
sl do smaku
1 maþy roztarty zĢbek czosnku (dowolnie)
1. Paprykħ pokrajaę na ęwiartki, usunĢę pestki i biaþe zgrubienia, wypþukaę, osuszyę.
2. UþoŇyę w mocno nagrzanym piekarniku, opiekaę aŇ skrka siħ pomarszczy i lekko przypali.
Przestudzię, odjĢę skrkħ.
3. Paprykħ smaŇyę w rozgrzanej oliwie na Ļrednim ogniu przez 3 min.
4. UsmaŇonĢ paprykħ wþoŇyę do salaterki, zalaę jogurtem wymieszanym z czosnkiem, solĢ i
oliwĢ.
5. Podawaę na gorĢco lub na zimno.
Proporcje dla 2 -3 osb
Ogrki w jogurcie CACIK (Turcja)
1/2 litra jogurtu lub Ļmietany (18 proce.)
2 roztarte zĢbki czosnku
1/2 þyŇki octu (6 proc.)
1-2 ĻwieŇe obrane ogrki grubo posiekane
1 ogrek kwaszony grubo posiekany
sl i pieprz do smaku
miħta lub koperek posiekane
szczypiorek posiekany (dowolnie)
1. Jogurt wymieszaę z czosnkiem, octem i solĢ.
2. OsĢczone ogrki wymieszaę jogurtem, doprawię pieprzem, wstawię pod przykryciem do
lodwki na 2 godz.
3. Saþatkħ posypaę miħtĢ lub koperkiem i szczypiorkiem.
4. Podawaę do zimnych miħs lub szaszþykw.
Proporcje dla 3-4 osb
Saþatka z biaþej fasoli KURU FASULYA PIYZAI (Turcja)
Przepis oryginalny
đ szklanki biaþej fasoli
1 mata cebula pokrajana w cienkie krĢŇki
1 jajo na twardo pokrajane w plasterki
kilka czarnych oliwek (dowolnie)
2 ĻwieŇe papryki drobno posiekane
4 þyŇki oliwy lub oleju jadalnego
sok z cytryny lub 2 þyŇki octu (6 proc.) i 3 þyŇki
wody
sl do smaku
zielona pietruszka drobno posiekana
1. Fasolħ dokþadnie wypþukaę i namoczyę ( 12 godz.)
2. Ugotowaę w osþodzonej wodzie, wystudzię, nie odlewajĢc wody.
3. Fasolħ osĢczyę, uþoŇyę w salaterce, przybraę cebulĢ, jajem, pomidorem, oliwkami, paprykĢ i
zielonĢ pietruszkĢ.
4. Do maþego sþoika (twist) wlaę sok z cytryny lub ocet z wodĢ, oliwħ, doprawię solĢ.
WstrzĢsnĢę. Sosem tym polaę saþatkħ. Odstawię pod przykryciem na godzinħ.
5. Podawaę z biaþym pieczywem lub do zimnych miħs.
Proporcje dla 2-3 osb
Przepis w naszej kuchni
1 puszka fasolki konserwowej
4 þyŇki oliwy lub oleju jadalnego
sok z cytryny lub 2 þyŇki octu (6 porcji 3 þyŇki wody
sl i pieprz do smaku
2 dymki lub 1/2 pÅ…czka drobno posiekanego szczypiorku
koperek lub zielona pietruszka
1 Ļredni pomidor, sparzony, obrany, pokrajany w plasterki
1 jajo na twardo pokrajane w talarki
czarne oliwki (dowolnie).
1. Fasolħ przelaę zimnĢ wodĢ, osĢczyę.
2. Oliwħ, cytrynħ lub ocet wlaę do maþego sþoika (twist) doprawię solĢ i pieprz . Zamkniħty sþoik
silnie wstrzĢsnĢę
3. Fasolħ wþoŇyę do salaterki z dymkĢ lub szczypiorkiem, polaę sosem ze sþoika, ostroŇnie
wymieszaÄ™.
4. Posyp koperkiem lub zielonĢ pietruszkĢ.
5. PrzybraÄ™ pomidorem i jajem.
Proporcje dla 2-3 osb
Saþatka z gotowanych ogrkw BOORTHA (Indie)
2 Ļrednie ĻwieŇe ogrki, obrane, pokrajane w grube plastry
ú szklanki wody
1 maþa cebula drobno posiekana
1 drobno posiekany zĢbek czosnku
1 ĻwieŇa papryka drobno posiekana (dowolnie);
1/4 þyŇeczki imbiru (dowolnie) szczypta chlli
1/4 þyŇeczki soli
2 þyŇki oliwy lub oleju jadalnego
2 þyŇki soku z cytryny lub 1 þyŇeczka octu
(6 proc) z 1 þyŇkħ wody.
1. Ogrki gotowaę w wodzie okoþo 10 min., aŇ bħdĢ miħkkie, osĢczyę.
2. Cebulħ, czosnek, paprykħ i ugotowany ogrek posiekaę na jednolitĢ masħ.
3. WþoŇyę posiekane jarzyny do miseczki, dodaę imbir, chlli, sl, oliwħ, sok z cytryny lub ocet z
wodĢ. Wszystko dokþadnie wymieszaę.
4. WstawiÄ™ pod przykryciem do lodwki na 2 godz.
5. Ochþodzię i podawaę z indyjskimi lub pakistaıskimi potrawami miħsnymi lub do pieczystego.
Proporcje dla 2-3 osb
Pikantna saþatka owocowa CHAAT (Indie)
114 kg Ļliwek
Ĭ kg obranych jabþek
Ĭ kg obranych gruszek
10 dkg czerwonych czereĻni
10 dkg biaþych czereĻni
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jutuu.keep.pl