Sałatka wiosenna2, Przepisy kulinarne, Sałatki
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Sałatka wiosenna - Przepisy kulinarne Pychotki.pl - 422 Książka kuch...
Sałatka wiosenna
Salatka na dzień wiosny i nie tylko
Poziom trudności:
Dla początkujących
Składniki:
1 główka zielonej sałaty
2 małe świeże ogórki
1 pęczek rzodkiewki
2 jaja
1 pomidor
2 łyżki kiełków rzodkiewek
1 pęczek szczypiorku
2-6 łyżek winegretu cytrynowo-czosnkowego
Składniki winegret:
pół szklanki oliwy z oliwek lub oleju
pół szklanki soku cytrynowego
ćwierć szklanki przegotowanej zimnej wody
2 duże ząbki czosnku rozgniecione praską lub drobno posiekane
pół łyżeczki soli
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2-3 łyżki cukru pudru
Sposób przyrządzenia:
Winegret cytrynowo-czosnkowy (słodko-kwaśny):
Wszystkie składniki dobrze wymieszać w słoiku, potrząsając nim.
Sałatka:
Jaja ugotować na twardo (10 min), ostudzić w zimnej wodzie, obrac ze skorupki i pokroić w półplasterki.
Warzywa umyć i osuszyć. Sałatę porwać na paseczki, rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki, pomidor w ósemki,
obrane ogórki - w półplasterki. Szczypiorek drobno posiekać. W salaterce ułożyć sałatę, na niej ogórki i
rzodkiewki, następnie jaja, kiełki i cząstki pomidora. Sałatkę posypać szczypiorkiem i tuż przed podanie polać
winegretem cytrynowo-czosnkowym.
Dodatkowe uwagi:
Ten wyśmienity winegret nadaje się do zielonej sałaty, cykorii, pomidorów, ogórków, a nawet kwaszonej
kapusty. Mozna go przechowywać w lodówce do 2 miesięcy
Dodano przez:
Korki
1 z 1
2006-09-02 18:39
[ Pobierz całość w formacie PDF ]