SZPINAKOWE BUŁY, przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
SZPINAKOWE BUŁY
Składniki
:
•
10 małych bułeczek
• 450 g mrożonego szpinaku w liściach
• 100 g suszonych pomidorów w oleju
• 2 małe czerwone cebulki
• 5 ekologicznych jajek
• ząbek czosnku
• gałka muszkatołowa
• sól i pieprz
• szczypiorek do posypania
Przygotowanie
:
Szpinak rozmrozić, cebule pokroić w pióra i podsmażyć przez 3-4 minuty z suszonymi
pomidorami pokrojonymi na małe kawałki na łyżce oleju. Następnie dodać rozmrożony szpinak,
wszystko wymieszać i doprawić czosnkiem, gałką, solą i pieprzem.
Zacząć od wycięcia miąższu z bułeczek. Nacięcie powinno być duże i głębokie, żeby zmieściło
się w środku jak najwięcej farszu, dlatego najpierw na grzbiecie bułki wyciąć "(" a potem wyciąć w
drugą stronę ")".
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. W dużej misce wymieszać szpinak z jajkami i doprawić
jeszcze solą i pieprzem. Do każdej bułeczki wkładać nadzienie, układać je na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia i zapiekać przez 5-7 minut. Gotowe posypać szczypiorkiem i gotowe!
[ Pobierz całość w formacie PDF ]