Sałatki z twarogiem - przepisy, SURÓWKI I SAŁATKI
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
TWAROņEK ĺNIADANIOWY
30 dag chudego sera twarogowego lub domowego twarogu z chudego mleka,
đ szklanki jogurtu
4 þyŇki umytego, drobno pokrajanego szczypiorku
sl
Ser rozetrzeę widelcem, wymieszaę z jogurtem, lekko przyprawię solĢ, wyporcjowaę na
talerzyki. KaŇdĢ porcjħ posypaę szczypiorkiem. Podawaę na Ļniadanie z dodatkiem ciemnego,
najlepiej chrupkiego, pieczywa. Zamiast szczypiorku moŇna do posypania wykorzystaę nasiona
kminku.
TWAROņEK WIOSENNY
30 dag sera twarogowego lub domowego twarogu z chudego mleka
2 pħczki rzodkiewek
2 þyŇki umytego, drobno posiekanego koperku
ĭ szklanki kefiru dwudniowego
sl
Ser rozetrzeę widelcem; jeĻli jest bardziej suchy, utrzeę na tarce z duŇymi otworami.
Wymieszaę z kefirem, lekko posolię. Rzodkiewki oczyĻcię z duŇych liĻci, pozostawiajĢc jedynie
mþode Ļrodkowe. Odkrajaę korzonki. Oczyszczone rzodkiewki umyę, pokrajaę w plasterki lub
czĢstki. ĺrodkowe listki posiekaę, dodaę do twarogu, dodajĢc jednoczeĻnie koperek.
Wyporcjowaę na talerzyki. Podawaę z dodatkiem ciemnego pieczywa.
TWARìG W SOSIE POMIDOROWYM
30 dag chudego sera twarogowego
3/4 szklanki przecieru pomidorowego
10 dag ugotowanego selera
4 þyŇki umytej drobno posiekanej naci pietruszki
1 zĢbek czosnku
sl
pieprz
Ser pokrajaę w sþupki, uþoŇyę spiħtrzajĢc na salaterce, lekko oprszyę solĢ i posypaę 2 þyŇkami
posiekanej zielonej pietruszki, a nastħpnie zalaę sosem przygotowanym jak niŇej: ugotowany
seler przetrzeę przez sito, wymieszaę z przecierem pomidorowym, dodaę drobno posiekany
czosnek i 2 þyŇki pietruszki. Przyprawię solĢ i odrobinĢ pieprzu. Podawaę z ciemnym
pieczywem.
SER TWAROGOWY OPIEKANY
40 dag chudego sera twarogowego
1/2 þyŇki oliwy lub oleju
4 þyŇki umytej, drobno posiekanej naci pietruszki
sl
Wybraę ser dobrze odciĻniħty, zwarty, nie kruszĢcy siħ. Pokrajaę go w sztabki o gruboĻci t-1 1/2
cm. Patelniħ o grubym dnie lub patelniħ pokrytĢ powþokĢ typu teflon posmarowaę oliwĢ albo
olejem. Na rozgrzanej patelni ukþadaę sztabki sera, opiec lekko rumieniĢc, posolię. Podawaę od
razu po opieczeniu, posypujĢc na talerzu posiekanĢ pietruszkĢ. ObowiĢzkowym dodatkiem
bħdzie surwka i kawaþek ciemnego pieczywa do kaidej porcji.
SAýATKA Z TWAROGU Z RZODKIEWKġ LUB RZEPKġ
30 dag chudego sera twarogowego
2 pħczki rzodkiewek lub 20 dag czarnej rzepki
15 dag cebuli
4 þyŇki drobno pokrajanego szczypiorku
2 þyŇki posiekanych listkw mlecza, czyli mniszka lekarskiego
1 szklanka jogurtu
sl
pieprz
Ser powinien byę zwarty, nie kruszĢcy siħ. Pokrajaę go w kostkħ. Rzodkiewki oczyĻcię,
odcinajĢc liĻcie, z wyjĢtkiem mþodych, Ļrodkowych, ktre trzeba zostawię. Oczyszczone
rzodkiewki umyę. Cebulħ obraę, opþukaę, pokrajaę w cienkie pirka, posolię. Rzodkiewki
pokrajaę w czĢstki, listki posiekaę. Listki rzodkiewek i mniszka wymieszaę z jogurtem,
przyprawię solĢ i pieprzem. Pokrajany ser wyþoŇyę na salaterkħ, dookoþa obþoŇyę rzodkiewkĢ
lub utartĢ na tarce rzepkĢ. Wszystko posypaę szczypiorkiem i zalaę przygotowanym sosem. Od
razu podawaę bez dodatkw lub z ciemnym pieczywem, najlepiej w postaci tostw.
ZIOýOWA SAýATKA Z TWAROGU
40 dag chudego sera twarogowego
8 þyŇek umytych, drobno pokrajanych ziþ przyprawowych mieszanych ß(szczypiorek pietruszka,
szaþwia, estragon, bazylia, majeranek, lubczyk)
15 dag jabþek
3 zĢbki czosnku
1/4 szklanki Ļmietanki (9% tþuszczu)
1/2 szklanki kefiru
sl
sok cytrynowy
pieprz
Wybraę ser zwarty, bez tendencji do kruszenia siħ. Pokrajaę go w kostkħ lub sztabki. Jabþko
umyę, obraę, zetrzeę na tarce o duŇych otworach, skrapiajĢc sokiem cytrynowym. Wymieszaę z
kefirem i ĻmietankĢ, dodaę drobniutko posiekany czosnek, przyprawię do smaku solĢ i odrobinĢ
pieprzu. Pokrajany twarg uþoŇyę, spiħtrzajĢc na salaterce, posypaę posiekanymi przyprawami,
polaę sosem i od razu podawaę bez dodatkw lub z chlebem tostowym.
SAýATKA Z TWAROGU Z POMIDORAMI
40 dag chudego sera twarogowego
30 dag pomidorw
10 dag cebuli
4 þyŇki umytego, drobno pokrajanego szczypiorku z naciĢ pietruszki
ĭ szklanki jogurtu
sl
Ser pokrajaę w sþupki, rozþoŇyę cienkĢ warstwĢ na pþmisku. Cebulħ obraę, opþukaę, pokrajaę w
drobnĢ kostkħ, lekko posypaę solĢ. Cebulħ rozþoŇyę rwnomiernie na powierzchni sera.
Pomidory umyę, sparzyę, obraę ze skrki, pokrajaę w czĢstki. UþoŇyę grupujĢc w Ļrodku sera.
Jogurt wymieszaę z pokrajanĢ zieleninĢ, przyprawię solĢ. Sosem jogurtowym polaę saþatkħ i od
razu podawaę bez dodatkw lub z ciemnym pieczywem.
SAýATKA Z TWAROGU Z SELERAMI
40 dag chudego biaþego sera
15 dag selera
15 dag jabþek
4 þyŇki umytej posiekanej naci pietruszki
ĭ szklanki jogurtu
sok cytrynowy lub ocet owocowy,
sl
pieprz
Ser pokrajaę w kostkħ. Seler i jabþka umyę, obraę, opþukaę. Jabþka pokrajaę w drobnĢ kostkħ,
skrapiajĢc sokiem cytrynowym lub octem owocowym. Seler utrzeę na tarce z duŇymi otworami.
Rozdrobnione jabþko i seler wymieszaę z serem i naciĢ pietruszki, przyprawię solĢ i pieprzem.
Jogurt rozmieszaę i polaę nim wyþoŇonĢ na salaterkħ saþatkħ. Podawaę bez dodatkw lub z
chrupkim pieczywem.
SAýATKA Z TWAROGU I SAýATY LUB CYKORII
40 dag chudego sera twarogowego
20 dag liĻci zielonej saþaty lub kolb cykorii,
4 þyŇki umytej, drobno pokrajanej naci pietruszki
sok cytrynowy
2 zĢbki czosnku,
1 szklanka jogurtu
sl
Ser twarogowy pokrajaę w drobnĢ kostkħ. LiĻcie saþaty lub kolby cykorii umyę, osĢczyę,
pozostawię na sicie, Ňeby obeschþy. Nastħpnie liĻcie pokrajaę w makaronik, a cykoriħ - w
poprzek kolb, na gruboĻę ok. 1 cm. Saþatħ lub cykoriħ wymieszaę z jogurtem, dodajĢc
drobniutko posiekany czosnek. Przyprawię solĢ do smaku, a nastħpnie ostroŇnie wymieszaę z
pokrajanym serem. WyþoŇyę na salaterkħ i od razu podawaę bez dodatkw lub z ciemnym
pieczywem.
SAýATKA Z TWAROGU Z PAPRYKġ
30 dag chudego sera twarogowego
25 dag strĢkw czerwonej papryki
1 þyŇka oleju lub oliwy
1 þyŇka musztardy
sok cytrynowy lub ocet owocowy
sl
pieprz,
4 þyŇki umytej, drobno posiekanej rzeŇuchy lub naci pietruszki
StrĢki papryki umyę, kaŇdy przekrajaę na pþ, usunĢę nasiona, wþoŇyę do wrzĢcej wody,
gotowaę pod przykryciem 3-4 min. Odcedzię, a gdy nieco przestygnie, obraę ze skrki, pokrajaę
w makaronik. Ser pokrajaę w kostkħ. Musztardħ rozetrzeę z oliwĢ, ucierajĢc dodaę soku
cytrynowego lub octu owocowego, posolię. Wymieszaę ser z paprykĢ, poþowĢ zieleniny i
przygotowanĢ zaprawĢ. Sprawdzię smak, ewentualnie przyprawię solĢ. GotowĢ saþatkħ wyþoŇyę
na salaterkħ, posypaę resztĢ pietruszki lub rzeŇuchy. Podawaę dodatkw lub z ciemnym
pieczywem.
SAýATKA Z TWAROGU Z PORAMI
40 dag biaþego chudego sera
30 dag porw
4 þyŇki umytej, drobno posiekanej rzeŇuchy
1 þyŇka oliwy lub oleju
1 þyŇka sosu sojowego lub zaprawy do zup typu maggi
sok cytrynowy lub ocet owocowy
1 zĢbek czosnku
sl
Ser pokrajaę w kostkħ. Pory oczyĻcię, przyciĢę stwardniaþe czħĻci zielone, umyę bardzo
starannie, sprawdzajĢc, czy pomiħdzy zewnħtrznymi liĻęmi nie pozostaþy resztki ziemi. OsĢczyę.
OliwĢ lub olej rozetrzeę z sosem sojowym i sokiem cytrynowym lub winnym octem.
Rozprowadzię 3-4 þyŇkami chþodnej przegotowanej wody, dodaę roztarty czosnek. Pory pokrajaę
w cienkĢ sþomkħ, wymieszaę z przygotowanym sosem a nastħpnie z pokrajanym serem i
rzeŇuchĢ. WyþoŇyę na salaterkħ. Podawaę bez dodatkw lub z pieczywem chrupkim.
SAýATKA Z TWAROGU Z OGìRKIEM KWASZONYM
40 dag chudego biaþego sera
30 dag ogrkw kwaszonych
10 dag cebuli
3/4 szklanki jogurtu
1 zĢbek czosnku
4 þyŇki umytej drobno pokrajanej naci pietruszki
Ser twarogowy pokrajaę w kostkħ. Wybraę jħdrne ogrki kwaszone, pokrajaę w drobne paski.
Cebulħ obraę, opþukaę, pokrajaę w cienkie pirka. Czosnek rozetrzeę, wymieszaę z jogurtem i
posiekanĢ pietruszkĢ. Pokrajany ser poþĢczyę z cebulĢ i ogrkami, wyþoŇyę na salaterkħ. Polaę
sosem jogurtowym i od razu podawaę bez dodatkw lub z ciemnym pieczywem.
SAýATKA Z TWAROGU Z CUKINIġ
30 dag chudego sera twarogowego
30 dag cukini
10 dag cebuli
15 dag pomidorw
4 þyŇki umytej posiekanej naci pietruszki z koperkiem
1 szklanka jogurtu,
sl
sok cytrynowy
zĢbek czosnku
Ser twarogowy pokrajaę w kostkħ. Cukiniħ i pomidory umyę. Cukiniħ pokrajaę w drobne sþupki
skrawajĢc resztki dna kwiatowego i nasadħ szypuþki, wþoŇyę do wrzĢcej osolonej wody.
Gotowaę przez 5 minut. Ostudzię, odcedzię, lekko skropię sokiem cytrynowym. Cebulħ obraę,
opþukaę, pokrajaę w pirka, posolię. Ser wymieszaę z cebulĢ, cukiniĢ i posiekanĢ zieleninĢ.
Czosnek posiekaę, rozetrzeę z solĢ lub przecisnĢę przez praskħ, wymieszaę z jogurtem,
przyprawię sokiem cytrynowym. Saþatkħ serowĢ wyþoŇyę na salaterkħ, polaę sosem jogurtowym,
obþoŇyę dookoþa pokrajanymi w czĢstki pomidorami. Podawaę bez dodatkw lub z ciemnym
pieczywem.
SAýATKA Z TWAROGU Z FASOLKġ SZPARAGOWġ
40 dag chudego sera twarogowego
20 dag fasolki szparagowej ugotowanej lub konserwowej odcedzonej z zalewy
15 dag jabþka
4 þyŇki umytego, drobno posiekanego koperku
2 zĢbki czosnku
1 þyŇka musztardy
đ szklanki jogurtu,
sl
sok cytrynowy
Ser pokrajaę w kostkħ. OstudzonĢ fasolkħ pokrajaę w kawaþki o dþugoĻci ok. 1 cm. Czosnek
obraę, rozetrzeę z solĢ, wymieszaę z musztardĢ i jogurtem. Jabþko umyę, obraę, utrzeę na tarce
z duŇymi otworami, skrapiajĢc sokiem cytrynowym, a nastħpnie wymieszaę z jogurtem. Sos
przyprawię do smaku solĢ. Pokrajany ser poþĢczyę z fasolkĢ i koperkiem, wyþoŇyę na salaterkħ,
polaę sosem. Podawaę bez dodatkw lub z ciemnym pieczywem.
SAýATKA Z TWAROGU Z WARZYWAMI
30 dag chudego sera twarogowego
10 dag ugotowanej marchewki
10 dag ugotowanego selera
10 dag ugotowanej brukselki
10 dag ugotowanej czerwonej papryki
4 þyŇki umytego, pokrajanego drobno szczypiorku z koperkiem i naciĢ pietruszki
đ szklanki kefiru
1 þyŇka sosu sojowego
1/2 þyŇki musztardy
sl
Sos sojowy lub przyprawħ do zup typu Maggi rozetrzeę z musztardĢ i poþĢczyę z kefirem:
Przyprawię do smaku solĢ. Wymieszaę z posiekanĢ zieleninĢ. Ser pokrajaę w kostkħ. Marchew,
seler i paprykħ pokrajaę w makaronik. Rozdrobnione warzywa i brukselkħ wymieszaę z serem,
wyþoŇyę na salaterkħ, polaę sosem. Podawaę bez dodatkw lub z ciemnym pieczywem.
Sklarowane masþo GHEE (Indie)
1/2 kg masþa
1. Masþo stopię w rondlu o grubym dnie.
2. Podgrzewaę na pþytce azbestowej, okoþo 40 min., trzymujĢc staþĢ temperaturħ. Nie dopuĻcię
do zagotowania. WiħkszoĻę pþynu. wyparuje, a zanieczyszczenia opadnĢ na dno.
3. Przecedzię masþo przez kilka warstw gazy.
Sklarowane masþo przy smaŇeniu w wysokich temperaturach nie pali, siħ.
MoŇe byę przechowywane w lodwce przez rok.
TWAROņEK ĺNIADANIOWY
30 dag chudego sera twarogowego lub domowego twarogu z chudego mleka,
đ szklanki jogurtu
4 þyŇki umytego, drobno pokrajanego szczypiorku
sl
Ser rozetrzeę widelcem, wymieszaę z jogurtem, lekko przyprawię solĢ, wyporcjowaę na
talerzyki. KaŇdĢ porcjħ posypaę szczypiorkiem. Podawaę na Ļniadanie z dodatkiem ciemnego,
najlepiej chrupkiego, pieczywa. Zamiast szczypiorku moŇna do posypania wykorzystaę nasiona
kminku.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]