SURVIVAL podstawy zachowania,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
ROLINY JADALNE - SurvivalTatarak zwyczajny (Acorus calamus),łšczeń baldaszkowy (Butomus umbellatus),pałka szerokolistna i wšskolistna (Typha),posiadajš jadalne kłšcza,najlepiej po ugotowaniu lub upieczeniu w popiele.Trzcina pospolita (Phragmites communis) prócz tego ma jadalne na surowo młode pędy.Także podziemne bulwy strzałki wodnej (Sagittaria sagittifolia] sš jadalne na surowo,gotowane i pieczone.Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) po zanurzeniu we wrzštku nadaje się do jedzenia nasurowo, także można gotować z niej zupę lub witaminowš herbatkę.Młode licie pokrzywy można jeć surowe, ponieważ po zwiędnięciu, lekkim roztarciu łyżkš,lub zanurzeniu we wrzštku przestajš parzyć. Nasiona pokrzywy można używać do zagęszczaniazup zamiast kaszy. Sok pokrzywy łagodzi podrażnienia spowodowane poparzeniem pokrzywš,a także przyspiesza gojenie się ran. Napar z lici pokrzywy działa wzmacniajšco orazleczy przeziębienia. Odwar kłšczy jest stosowany jako rodek wykrztuny przy kaszlu.Mniszek (Taraxacum) jest w całoci jadalny, jego mlecznym sokiem można smarować odciski.W lesie oprócz jagód i owoców możemy jeć biel - zewnętrznš warstwę pni młodych drzew(po zdjęciu kory)- brzóz, lip, drzew iglastych.Na krzewach dzikiej róży (Rosa canina] niemal całš zimę wiszš czerwone owoce,zawierajšce duże iloci witaminy C. Przed użyciem należy je przecišć i oczycić z nasionpokrytych drażnišcymi włoskami. Możemy je jeć na surowo, parzyć w celu uzyskaniawitaminowej herbatki lub dodać do herbaty.Na przedwioniu możemy zjadać na surowo żółte bazie, które zawierajš duże ilocihormonów i dlatego zwiększajš naszš zdolnoć do wysiłku, odpornoć na choroby,polepszajš samopoczucie,Igły sosny, wierku i jodły zawierajš zimš dużo witaminy "C". Można je jeć na surowo,ale lepiej zrobić witaminowy napój: kilka wierzchołków gałšzek zanurzamy na chwilę wewrzštku, aby rozpucić woskowy nalot pokrywajšcy igły. Następnie igły obrywamy.Garć igieł rozcieramy z niewielkš ilociš wody. W domu najlepiej to zrobić w makutrze,w lesie muszš nam wystarczyć dwa kamienie. Otrzymanš masę w emaliowanym garnku zalewamypół litrem wody, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do nacišgnięcia pod przykryciemna 1 do 2 godzin. Pijemy otrzymanš witaminowš herbatkę (płyn zlewamy znad osadu) po półszklanki 3 razy dziennie, dodajšc cukier do smaku.Latem i jesieniš można zawsze znaleć grzyby, owoce, jagody, jadalne byliny, orzechy,żołędzie. Zimš i wiosnš jest smaczna i pożywna delikatna, jasnożółta warstwa korymłodej brzozy. Pocięta na długie, wšskie paski po ugotowaniu przypomina makaron.Oczywicie musimy pamiętać, że cis pospolity (Taxus baccata), jest silnie trujšcy(a jest ładnym drzewem iglastym), za wyjštkiem czerwonej, jadalnej osnówki nasion(nasiona też sš trujšce, więc należy je wypluwać)Wiosnš możemy jeć na surowo soczyste i słodkie kwiatostany (kotki) brzozy oraz jejmłode licie, które drobno pokrajane (w niewielkiej iloci) mogš zastšpić zielonšpietruszkę jako dodatek do różnych potraw.Drzewa jarzębiny (Sorbus aucuparia),popiół z drewna lipowego wycišga gorycz z żołędzi podczas gotowania - wystarczy kilka łyżekŻołędzie sš bardzo pożywne, ale zawierajš dużo garbników. Jedynie żołędzie,które spędziły zimę pod niegiem sš ich pozbawione. Aby żołędzie pozbawić garbników należyje gotować (po obraniu z łupiny i pokrojeniu) kilkanacie minut w wodzie z dodatkiemszczypty sody oczyszczonej. W lesie sodę zastšpi garć popiołu z ogniska(żeby popiół nie trzeszczał w zębach należy zagotować wodę z popiołem i przecedzić;dopiero w przecedzonym wywarze z popiołu gotujemy żołędzie). Żołędzie przed jedzeniemmożemy też moczyć w słonej wodzie (na litr wody 3 stołowe łyżki soli).Odgoryczone żołędzie możemy wysuszyć i zmielić na mškę, którš dodajemy do zwykłej mški.Nie należy jeć rolin o mlecznym soku, z wyjštkiem mniszka (dmuchawca) (Taraxacum),który jest w całoci jadalny. Pamiętajmy, że niektóre produkty żywnociowe stosowanena co dzień sš w stanie surowym dla ludzi szkodliwe, np. fasola, białko jaj, ziemniaki.szczawKora brzozowa zawiera dużo witaminy C, można jš jeć na surowo wieżš albo suszonš, a nawet zetrzeć w proszek i zrobić co w rodzaju mškiJednš z niezaprzeczalnie jadalnych i zdrowych dla człowieka rzeczy sš jaja, i nie tylko ptaków. Jeżeli je znajdziemy, należy je zabrać ze sobš.Możemy je zjeć na surowo lub też gotowane. Gotowane jajka absorbujš trucizny z żołšdka, więc można je zjeć w charakterze odtrutki.ROLINY LECZNICZE:Nad strumykiem zobaczymy z daleka ceglastoczerwone pędy wikliny (Salix purpurea).Nieduży kawałek jednej witki pocięty na drobne odcinki posłuży nam do uzyskania przyognisku naturalnej aspiryny (garstkę drobno pociętych gałšzek włożyć do goršcej wodyw garnuszku, gotować 5 do 7 minut, następnie gałšzki wyrzucić).Czy znasz najczęciej spotykane zioła działajšce przeciwbakteryjnie na ranę ?między innymi:Rumianek (lekarski i pospolity)Babka (okršgłolistna i lancetowata)SzałwiaPokrzywa (oparzenie pokrzywš)POKARMY ZWIERZĘCE:żaby, jaja ptasie, robakiNajprostszym sposobem połowu ryb w zimie jest głuszenie stojšcych pod lodem szczupaków.Mocne uderzenie obuchem siekiery lub innym ciężkim przedmiotem w lód spowoduje ogłuszenieryby, którš można wycišgnšć spod lodu wyršbujšc otwór.Pamiętaj o jednej zasadzie przy pozyskiwaniu żywnoci ze zwierzšt:nigdy nie zużywaj więcej energii na zdobycie żywnoci, niż możesz uzyskać z niej pougotowaniu. Musisz wyszkolić się w polowaniu i chwytaniu zwierzšt w sidła,PUŁAPKI NA ZWIERZĘTA :Sidła. Sidła sš pętlš drucianš lub wykonanš z linki,umieszczonš w taki sposób, aby zmusić zwierzę do przełożenia przez niš głowy.Wtedy pętla zaciska się, umiercajšc zwierzę (chociaż czasami nie od razu).Przy zastawianiu sideł należy pamiętać o dwóch rzeczach:aby pętla była otwarta i nic jej nie blokowało, tak żeby mogłazacisnšć się na szyi zwierzęcia oraz aby znajdowała się na odpowiedniej wysokocinad powierzchniš ziemi. Pamiętaj, że sidła druciane sš łatwe do zastawia-nia dzięki ich sztywnoci. Sidła należy zastawiać w następujšcych miejscach:Na licznie uczęszczanych cieżkach lub w miejscach, gdzie zwierzęta pasš się lub żerujš.Pułapki z opadajšcš kłodš. Ich zasada działania jest prosta: gdy zwierzę poruszy przynętę,spada na nie ciężar i zabija je. Istnieje wiele rodzajów mechanizmów uruchamiajšcychciężar, ale wszystkie one działajš poprzez poruszenie napiętej linki lub przynęty.W tym pierwszym przypadku zwierzę dotyka lub napina linkę, kij lub kołek i uruchamiamechanizm zwalniajšcy ciężar. W drugim - zwierzę zwabiane jest do pułapki przez przynętę,której pocišgnięcie uruchamia mechanizm.RODKI NA KOMARY:Rumianek pospolity [Chamomilla recutita (Matricaria chamomilla)] zawiera zwišzki,które przy spalaniu odstraszajš owady. Siedzšc przy ognisku wystarczy rzucić w ogieńniewielkš iloć rumianku, aby pozbyć się towarzystwa komarów.SZUKANIE WODY:Dobrym wskanikiem ródła wody położonego w promieniu 1 kilometra sš pszczoły.Kolumny mrówek także wiadczš o bliskoci wody. Możemy także otrzymać wodę z pomocšdużej foliowej torby, którš nakładamy na gęsto ulistnionš gałš drzewa (krzewu) izawišzujemy sznurkiem. Po kilku godzinach w najniższym miejscu torby zgromadzi sięokoło 200 mililitrów wody.Destylarka może także służyć do destylowania czystej wody z wody zanieczyszczonej lubz wody morskiej.Prostš metodš zbierania deszczówki jest owinięcie tkaninš pochyłego drzewa i podstawieniepod jej dolny koniec naczyniaDREWNO NA OPAŁ:W LESIE JEST ZAWSZE SUCHE DREWNO JELI JEST NAPRAWDĘ MOKRO, TO NIE MA SIĘ CZYM PRZEJMOWAĆWYSTARCZY ZNALEZĆ KILKA REDNICH GAŁĘZI, WYCIĽGNĽĆ NÓŻ OKOROWAĆ JE I ZESTRUGAĆ AŻ DOSUCHEGO DREWNA.UBRANIE:Najlepszš izolacjš jest warstwa uwięzionego powietrza,można to zrobić zakładajšc nasiebie kilka par lunych bluz lub swetrów.Prosta zasada brzmi: nie no ze sobš bezużytecznego balastu.//////////////////////////Co do skór. Obrabianie włosia generalnie zależy od zierzaka. Jak upolujesz niedwiedzia, trzebaby włosie zmiękczyć, czyli wyczesać grubsze włosy. Od drugiej strony, kiedy już pozbędziesz się większoci resztek tkanki, smarujesz rozbebłanym mózgiem pierwotnego właciciela skóry. To jš wzmacnia i czyni bardziej elastycznš. Póki jest mokra, rozcišgasz i w takiej rozcišgniętej pozycji pozostawiasz do wyschnięcia. Potem zeskrobujesz szare komórki i zmiękczasz ugniatajšc, pocierajšc w dłoniach. Palto gotoweTen opisany sposób to utrwalanie przez przetłuszczanie.Takie "palto"trzeba jeszcze podwędzić w zimnym dymie i przy każdej okazji odymiać.Pomijam już sprawę zapachu.Generalnie sš 2 metody garbowaniaPiklowanie i garbowanie garbnikami w naszym przypadku rolinnymi.Piklowanie odbywa się poprzez zanurzanie w "żurku" lub nacieranie papkš z mški.Garbowanie właciwe,po ewentualnym odwłosieniu wapnem,skórę zanurza się w kšpieli garbujšcej.Garbniki mogš pochodzić z :kory dębowej,sosnowej,lici dębu.Najlepsze do tego sš galasy dębowe
[ Pobierz całość w formacie PDF ]