Sałatki 1

Sałatki 1, SURÓWKI I SAŁATKI

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Sałatka z białej kapusty
główka kapusty,
4 ogórki kiszone lub korniszony,
2 pomidory,
10 dag sera owczego : solanu lub bryndzy,
natka,
1/2 kubka śmietany kremówki,
sól,
pieprz.
SOS
6 łyŜek oleju lub oliwy,
łyŜeczka musztardy,
2 łyŜki octu winnego lub soku z cytryny,
pół strączka ostrej papryczki,
2 łyŜki posiekanych ziół ( pietruszka, szczypiorek,
trybula, estragon ),
sól,
pieprz.
Kapustę umyć, poszatkować. Wrzuć do osolonego wrzątku, gotować przez 5 -6 minut,
osączyć. Ogórki pokroić w krąŜki. Pomidory umyć, przekroić na pół, usunąć pestki,
pokroić w kostkę. Ser pokruszyć. Wszystkie składniki włoŜyć do duŜej miski, ewentualnie
dosolić, dodać trochę białego pieprzu, wymieszać. Sałatkę przełoŜyć do salaterki. Polać
śmietaną i posypać drobno posiekaną natką. Ocet lub sok z cytryny wymieszać z solą i
pieprzem, następnie ubijając trzepaczką do piany dodać stopniowo oliwę i musztardę. Sos
mieszać tak długo, aŜ wszystkie składniki dokładnie się połączą. Dodać bardzo drobno
posiekaną papryczkę i zioła, sól i pieprz. Wymieszać. Sos podać osobno.
Sałatka z pomara
Ń
czy
60 dag marchewki,
cytryna,
2 kwaskowate pomarańcze,
kilka kropli olejku pomarańczowego,
sól,
cukier puder.
Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych otworach. Pomarańcze sparzyć,
obrać, podzielić na cząstki. OdłoŜyć 8-9 do dekoracji, pozostałe pokroić na małe kawałki.
Wymieszać z utartą marchewką. Wycisnąć sok z cytryny, dodać olejek pomarańczowy,
cukier puder do smaku i szczyptę soli. Sosem polać sałatkę. Wymieszać. PrzełoŜyć na
półmisek. Odstawić na 1/2 godz. w chłodne miejsce. Przed podaniem przybrać
pozostałymi cząstkami pomarańczy. Podawać jako przystawkę lub na deser. Sałatka
moŜe być równieŜ dodatkiem do drobiu na ciepło lub na zimno.
NASZA RADA
Marchewkę moŜna zastąpić sałatą. Liście kroimy w paseczki, wkładamy do salaterki,
dodajemy szczyptę soli, cukier, olejek pomarańczowy, sok z cytryny i pomarańczy,
oliwę, dokładnie mieszamy. Przybieramy cząstkami pomarańczy.
Sałatka z kurczaka (wersja I)
125 g. piersi z kurczaka,
6 plastrów ananasa z puszki,
30 g. rodzynków,
100 g. kukurydzy z puszki,
125 ml. majonezu,
sól,
pieprz,
szczypta curry.
Piersi kurczaka ugotować w małej ilości posolonej wody. Gdy wystygną, pokroić w drobną
kostkę. Ananasa wyjąć z puszki, osączyć, pokroić w grube kawałki. Rodzynki sparzyć,
odcedzić dokładnie na sicie, wystudzić. Kukurydzę przelać wodą, osączyć. Wszystkie
składniki połączyć. Dodać majonez doprawiony do smaku curry, solą i pieprzem.
Jeśli chcemy powiększyć objętość sałatki, moŜemy dodać 3-4 łyŜki ugotowanego na
sypko ryŜu.
Sałatka tropikalna
6 plastrów ananasa,
2 pomarańcze,
50 g. rodzynek,
60 ml. soku ananasowego,
łyŜka miodu,
sól,
łyŜka soku z cytryny,
2 łyŜki oleju,
szczypta imbiru.
Ananasy wyjąć z puszki, dokładnie osączyć, pokroić na spore kawałki. Pomarańcze obrać
i pokroić nad duŜym talerzem Ŝeby zebrać wyciekający sok. Rodzynki sparzyć. Gdy
wystygną i obciekną, wymieszać z owocami. Sok z pomarańczy połączyć z ananasowym i
cytrynowym. Dodać miód. Ukręcić razem wszystkie składniki i przyprawić. Gotowym
sosem delikatnie skropić owoce.
Sałatka
Ś
ledziowa
600 g. ziemniaków,
250 g. filetów ze śledzi,
duŜa cebula,
sól,
duŜe, kwaskowate jabłko,
5 konserwowych buraczków,
100 g. kiszonych ogórków,
150 ml. majonezu,
150 ml. chudego, naturalnego jogurtu,
łyŜka octu winnego,
2 łyŜki z zalewy po buraczkach ( niekoniecznie ),
szczypta białego pieprzu.
Ziemniaki wyszorować szczoteczką pod bieŜącą wodą i ugotować w mundurkach w
osolonej wodzie przez 25-30 minut. Filety wymoczyć w zimnej wodzie, osuszyć, pokroić
w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w krąŜki, a obrane jabłko w kostkę. Buraczki osączyć,
pokroić w kostkę, ogórki – w plasterki. Ziemniaki odcedzić, dokładnie wystudzić, obrać,
pokroić w plasterki i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Majonez wymieszać
z jogurtem, octem i pieprzem. Jeśli sos będzie za mało kwaskowaty, dodać do smaku
zalewę buraczaną. Sałatkę przełoŜyć na salaterkę i polać róŜowym sosem.
Sałatka z tu
Ń
czyka
400 g. tuńczyka z puszki,
1/2 grejpfruta (niekoniecznie ),
banan,
250 ml. majonezu,
łyŜeczka soku cytrynowego,
3 jajka ugotowane na twardo,
słodka papryka,
sól,
125 ml. chudego jogurtu,
kilka liści sałaty do przybrania.
Rybę wyjąć z puszki, osączyć i pokroić na kawałki jednakowej wielkości. Banany obrać
pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny. Grejpfruta obrać, wyjąć miąŜsz z osłonek,
podzielić na cząstki. Jajka obrać, dwa pokroić w kostkę, trzecie pokroić na ósemki.
Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać do smaku sól i odrobinę papryki. Liście sałaty
dokładnie umyć, osuszyć i wyłoŜyć nimi salaterkę. Kawałki tuńczyka delikatnie wymieszać
z cząstkami grejpfruta, jajkami pokrojonymi w kostkę, plasterkami banana. Zalać sosem.
Sałatkę ułoŜyć na liściach sałaty, udekorować ósemkami jajek i posypać papryką.
Sałatka indyjska
100 g. długoziarnistego ryŜu,
100 g. czerwonej fasoli z puszki,
mała cebula,
kostka rosołowa,
strąk czerwonej papryki (świeŜej lub konserwowej ),
50 g. kukurydzy z puszki,
pomarańcza,
łyŜka soku cytrynowego,
natka,
3 łyŜki oliwy,
sól,
pieprz.
RyŜ opłukać i ugotować na sypko w duŜej ilości wody z dodatkiem kostki rosołowej.
Odcedzić. Dokładnie wystudzić. Fasolę i kukurydzę wyjąć z puszki, opłukać i osączyć.
Paprykę pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Pomarańczę obrać i
pokroić na cząstki. Sok cytrynowy doprawić solą i pieprzem. Stopniowo dolewać oliwę
cały czas ucierając. Do zimnego ryŜu dodać wszystkie składniki, polać sosem i delikatnie
wymieszać. Ewentualnie dosolić do smaku. Natkę drobno posiekać. Przed podaniem
posypać nią sałatkę.
Sałatka z kalarepk
Ą
pół główki sałaty,
6 rzodkiewek,
młoda kalarepka,
sól,
4 łyŜki śmietany,
pieprz,
garść rzeŜuchy.
Sałatę i rzodkiewki przebrać, umyć, osączyć. Kalarepkę obrać. Z rzodkiewek usunąć liście
i łodygi. Razem z kalarepką pokroić na plasterki. Liście sałaty porozrywać na części,
włoŜyć do miski. Na wierzchu połoŜyć plasterki rzodkiewki i kalarepki. Śmietanę doprawić
solą i pieprzem, polać warzywa. Wierzch sałatki posypać rzeŜuchą.
Przek
Ą
ska z serem
główka sałaty,
2 dymki,
2 jajka ugotowane na twardo,
2 pomidory,
20 czarnych oliwek,
zielona papryka,
100 g. chudej szynki lub piersi z kurczaka,
150 g. sera camembert lub rokpol.
SOS
2 łyŜki oleju,
sól,
sok z 1/2 cytryny,
ząbek czosnku.
Liście sałaty rozdzielić, umyć, osączyć. Dymkę obrać, pokroić w cienkie krąŜki. Pomidory
umyć, razem z jajkami pokroić na ćwiartki. Paprykę umyć, wyjąć gniazda nasienne,
pokroić w krąŜki, oliwki osączyć. Ser pokroić w drobną kostkę. Szynkę pokroić w cienkie
słupki. Sałatę rozłoŜyć na salaterce. Dodać warzywa, ser, wędlinę i jajka. Wierzch
posypać oliwkami. Z oleju i soku z cytryny ukręcić sos. Dodać zmiaŜdŜony ząbek
czosnku, posolić do smaku. Sałatkę polać sosem.
Z szynk
Ą
i pieczarkami
400 g. ryŜu,
400 g. pieczarek,
świeŜy ogórek,
2 cebule,
200 g. szynki,
2 łyŜki kaparów (niekoniecznie ),
3 łyŜki octu winnego,
7 łyŜek oliwy,
sól,
pieprz,
szczypta cukru,
świeŜe lub suszone zioła - szczypiorek, estragon, bazylia.
RyŜ opłukać, gotować przez 17 minut w duŜej ilości osolonej wody. Odcedzić. Pieczarki i
ogórek obrać, umyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, szynkę w paseczki.
Kapary posiekać. Składniki połączyć dodać ryŜ, posolić i popieprzyć. Z oliwy, octu
winnego i cukru zrobić sos. Polać ryŜ z warzywami, delikatnie wymieszać. Posypać
posiekanymi ziołami.
Warzywna z orzechami
400 g. ryŜu,
3 marchewki,
3 pory,
400 g. selera,
100 g. siekanych orzechów włoskich,
łyŜka octu ziołowego,
2 łyŜki soku z cytryny,
sól,
pieprz,
3 łyŜki natki,
1/2 łyŜeczki cukru,
5 łyŜek oleju słonecznikowego.
RyŜ opłukać, gotować 15 minut w duŜej ilości osolonej wody. Odcedzić. Marchewki i seler
obrać, umyć, pokroić w słupki. Pory umyć, pokroić w krąŜki. Wymieszać, połączyć z
ryŜem, dodać orzechy, sól i pieprz. Z octu, soku z cytryny, cukru i oleju ukręcić sos. Polać
nim warzywa i ryŜ. Wymieszać. Posypać drobno posiekaną natką.
Sałatka z porów
3 pory (40-50 dag),
12 czarnych oliwek bez pestek,
pieprz i sól,
Pory opłukać pod bieŜącą wodą, odciąć korzenie oraz jedną trzecią zielonych liści.
Następnie przepołowić pory wzdłuŜ i jeszcze raz dokładnie opłukać. KaŜdą połówkę
przekroić wzdłuŜ. Pory włoŜyć do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować pod
przykryciem na małym ogniu 3-4 min., następnie dokładnie osączyć na sitku i ułoŜyć na
podłuŜnym półmisku.
SOS:
4 łyŜki oliwy,
sok z 1/2 cytryny,
cukier i sól,
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i cukrem. Pory polać sosem i obficie
posypać pieprzem. Sałatkę przybrać oliwkami i schłodzić w lodówce.
Sałatka ziemniaczana
40 dag ziemniaków,
1 czerwona cebula (10 dag),
25 dag kiełków soi,
1/2 łyŜeczki kminku,
sól,
SOS:
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • jutuu.keep.pl