Sałatka wiosenna1, Balum Balum, SAŁATKI SURÓWKI
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Sałatka wiosenna
10 dag chudej szynki
1 puszka kukurydzy
1 ogórek wężowy
1 pęczek rzodkiewek
1 mała główka sałaty
kilka gałązek koperku
kilka łodyżek szczypiorku
sos
5 łyżek serka homogenizowanego naturalnego
5 łyżek jogurtu naturalnego
skórka i sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Kukurydzę osączyć z zalewy.
Warzywa umyć i osączyć.
Ogórek obrać, przekroić wzdłuż na cztery części i pokroić w cienkie plasterki.
Szynkę pokroić w romby.
Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki.
Kilka liści sałaty odłożyć, a pozostałe pokroić w cienkie paski szerokości 1,5 cm.
Koperek i szczypiorek posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać.
Przygotować sos: serek rozetrzeć z jogurtem, wymieszać z sokiem i skórką z cytryny,
cukrem pudrem oraz przyprawami.
Sos dodać do sałatki i wymieszać.
Sałatkę przełożyć do salaterki wyłożonej pozostawionymi liśćmi sałaty i schłodzić w
lodówce.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]