SZJiB wybrane informacje, Studia, Studia sem III, Uczelnia
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
SYSTEMY ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ I BEZPIECZEŃSTWEM
☺
KLIENT, NASZ PAN
☺
KLIENT
organizacja lub osoba, która otrzymuje wyrób
(konsument, interesant, uŜytkownik, nabywca)
ZADOWOLENIE KLIENTA
percepcja klienta dotycząca stopnia,
w jakim jego wymagania zostały spełnione
WYMAGANIE
potrzeba lub oczekiwanie,
które zostało ustalone, przyjęte zwyczajowo lub jest obowiązkowe
SYSTEMY ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ I BEZPIECZEŃSTWEM
Co to jest JAKOŚĆ?
„Wszystko, co jest wykonywane,
zasługuje na to, aby być dobrze wykonywane ”
Arystoteles
jakość -
„
stopień, w jakim określony wyrób zaspokaja potrzeby
określonego nabywcy
”
J.M. Juran
jakość - „
przewidywany stopień jednorodności i niezawodności przy
moŜliwie niskich kosztach i dopasowaniu do wymagań rynku
”
W.E. Deming
jakość -
„zgodność z wymaganiami”
Ph. Crosby
SYSTEMY ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ I BEZPIECZEŃSTWEM
Co to jest JAKOŚĆ?
jakość - „ogół charakterystyk wyrobu lub usługi w strefach marketingu, projektowania,
produkowania i obsługi, dzięki którym uŜytkowe wyroby i usługi spełniają oczekiwania
klienta”
A.V. Feigenbaum
jakość - „zaspokojenie aktualnych i przyszłych potrzeb klienta”
J. Oakland
jakość - „ogół właściwości wyrobu lub usługi decydujących o zdolności wyrobu lub usługi do
zaspokojenia stwierdzonych lub przewidywanych potrzeb”
PN - EN ISO 8402 : 1994 „Systemy
zarządzania jakością. Podstawy i terminologia”
jakość - „stopień, w jakim zestaw inherentnych właściwości spełnia
wymagania”
PN - EN ISO 9000 : 2000 „Systemy zarządzania
jakością. Podstawy i terminologia”
SYSTEMY ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ I BEZPIECZEŃSTWEM
JAKOŚĆ
jakość
z punktu wiedzenia klienta……
potrzeby funkcjonalne
potrzeby niefunkcjonalne
wizerunek dostawcy,
produktu, marki,
uŜytkownika
cechy związane
z bezpośrednią eksploatacją
produktu
potrzeby
estetyczne
etyka
dostawcy
cechy związane
z dyspozycyjnością
komfort
uŜytkowania
funkcje
uŜytkowe
gwarancja
naprawialność
niezawodność
ekonomiczność
eksploatacyjna
SYSTEMY ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ I BEZPIECZEŃSTWEM
JAKOŚĆ
jakość
z punktu wiedzenia nabywcy……
etyka
biznesu
konkurencyjność
zyskowność
jednostki zysku
ciągłe
doskonalenie
organizacji
wizerunek
marka
jednostki ilościowe
przywództwo
technologiczne
koszty
cena
marketing
badania
i rozwój
udział
w rynku
wielkość rynku
(liczba nabywców)
wytwarzanie
serwis
[ Pobierz całość w formacie PDF ]