SULTECH Jak leczy czysta woda, Zdrowie
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->członek stowarzyszeniaStowarzyszenie „Czysta Woda”JAK LECZYCZYSTA WODAwww.przyjazny-dom.pl20-434 Lublin ul. Rejtana 14tel. 665 125 011e-mail: info@przyjazny-dom.plWrocław 2006Rysunki:Zdjęcia:Korekta:Redaktor wydania:Redakcja techniczna:Andrzej KukułaPiotr Montana, Monika Wurr, Małgorzata Kaleta-Trynieckaoraz z innych czasopism fachowychmgr Anna Nogamgr inż. Bogdan MontanaArt-S Sławomir Tryniecki© 2006 Copyright by Hydropure Polska Sp. z o.o.Rozpowszechnianie tekstu, rysunków (nawet fragmentaryczne) bez zezwolenia wydawcyjest przestępstwem przeciwko prawom autorskim i będzie karane. Dotyczy także powielańksero, tłumaczeń i przetwarzania za pomocą systemów elektronicznych.Wydanie PIERWSZENakład 5000 egz.Wydawca:Hydropure Polska Sp. z o.o.51-650 Wrocław, ul. Canaletta 41tel. cent.: 071 345 28 60tel.:071 345 28 67, 345 28 72faks:071 345 28 70www.hydropure.com.plWspółwydawca:Stowarzyszenie CZYSTA WODA51-650 Wrocław, ul. Canaletta 41www.stow-czystawoda.plDruk:Agencja Wydawniczo-Reklamowa ANTEX55-050 Sobótka, ul. Mickiewicza 53tel./faks: 071 316 21 53www.antex.plISBN: 978-83-914875-2-52WSTĘPW dziwnych czasach przyszło nam dzisiaj żyć – z jednej strony cieszy nas ogromnypostęp cywilizacyjny i chętnie korzystamy z jego dobroci, z drugiej jednak strony cierpi-my na coraz więcej chorób (również cywilizacyjnych), bo zatrucie środowiska naturalnegoczłowieka nigdy dotąd nie było aż tak ogromne. Wraz z przyrostem produkcji wszelkichdóbr rośnie również ilość odpadów w postaci śmieci, ścieków, zanieczyszczenia atmosferyitp. Notowany we wszystkich dziedzinach przemysłu oraz w rolnictwie rozwój nie był-by możliwy bez postępu w sektorze chemicznym, który „obdarowuje” nas ciągle nowymizwiązkami chemicznymi. Obecnie handel na świecie oferuje ponad 70 000 organicznychzwiązków chemicznych przy ich rocznej produkcji 150 milionów ton. Jedna trzecia tejprodukcji trafia nieuchronnie w postaci odpadów i ścieków do środowiska. Wśród orga-nicznych związków chemicznych najbardziej niebezpieczne są te, które łatwo i szybko roz-puszczają się w wodzie (jest ich obecnie ponad 2500), a najgroźniejsze z nich to związkirakotwórcze.Wody na ziemi stanowią naczynia połączone i są w ciągłym ruchu. Nawet wody głębi-nowe (w tym mineralne), które przez okres milionów lat nie były naruszane (człowiek niemiał do nich dostępu), są dzisiaj mieszane z zatrutymi wodami powierzchniowymi, któreuzupełniają każdy litr wody mineralnej pompowanej na powierzchnię.Związki chemiczne rozpuszczone w wodach powierzchniowych, stanowiących suro-wiec do produkcji wody pitnej w zakładach wodociągowych, przechodzą w 100% przezwszystkie etapy oczyszczania w nich wody. Zakłady wodociągowe zaczęto tworzyć po-wszechnie na przełomie XIX i XX wieku tylko i wyłącznie w jednym celu – do dezynfekcjiwody i ochrony jej konsumentów przed epidemiami chorób zakaźnych. Woda, najczęściejrzeczna, zanim zostanie poddana dezynfekcji chlorem, jest w zakładach tych oczyszczonamechanicznie – gdy w kolejnych etapach usuwa się z niej piasek, muł, iły, resztki roślin itp.,wówczas osiąga nieskazitelny wygląd. Ale taki wygląd wody wcale nie oznacza, że jest onaczysta, zdrowa i bezpieczna, bo nadal pozostają w niej wszystkie związki chemiczne, któresą niewidoczne i niewyczuwalne smakiem i zapachem. Wprawdzie mamy w Polsce ustawę,która reguluje warunki, jakie powinna spełniać woda pitna (DzU Nr 203, poz. 1718 z dnia19 listopada 2002 r.), i jej producenci oraz inspekcje sanitarne, opierając się na tej ustawie,mają obowiązek sprawdzać, czy stężenia wymienionych w niej 70. trucizn nie przekraczajągranic w niej narzuconych (dla zainteresowanych, na Zachodzie, gdzie na takie badaniaprzeznacza się dużo więcej pieniędzy i wysiłku, sprawdza się w wodzie pitnej stężenia po-nad 300 trucizn). Ale nas, konsumentów, takie ustawy i pokazane w nich dopuszczalne stę-żenia trucizn w wodzie pitnej i tak wcale nie uspakajają. Woda pitna nie powinna zawieraćżadnych trucizn, nawet w najmniejszych ilościach.Jeżeli odpowiednie grupy naukowców badają skutki zdrowotne systematycznegospożywania z wodą poszczególnych związków chorobotwórczych po to, by ustalić jej do-puszczalne stężenie, to biorą zawsze „pod lupę” tylko jeden, wybrany związek chemiczny.Ale nigdy nie badają reakcji nas - konsumentów na spożywanie kilku albo kilkudziesięciutoksyn jednocześnie, bo takich badań nie da się w żaden sposób zrealizować. Za to wynikitrucia się chemią, która dopada nas ze wszystkich stron, widzimy w danych statystycznych:3
[ Pobierz całość w formacie PDF ]