SZYNKA PRASOWANA, Szynki
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
SZYNKA PRASOWANA PARZONA
Ok. 1 kg łopatki wieprzowej, bez tłuszczu, pokroić na
kawałki wielkości dłoni i grubości 2-3 cm. Dokładnie natrzeć 20
g soli peklowej, wygnieść porządnie, ułożyć w naczyniu,
wyrównać i po 2-3 godzinkach wstawić do lodówki, na 24
godzinki.
Po wyjęciu z lodówki potłuc trochę tłuczkiem do mięsa,
ale bez przesady Każdy kawałek z osobna wg uznania - trochę
bardziej takie ścięgniste
W 1/4 szklanki zimnej wody rozpuścić płaską łyżeczkę
cukru. Wyrabiać mięso, aż wchłonie wodę, dodając szczyptę
pieprzu i gałki muszkatołowej. Można dodać majeranek lub
ząbek gniecionego czosnku.
UWAGA! Przyprawy w ogóle nie są konieczne. Wystarczy sól i
cukier.
Zapakować do torebki foliowej lub osłonki białkowej, lub
rękawa foliowego(do pieczenia), tak, żeby nie było w nim
powietrza i zawiązać.
Załadować do szynkowarki i docisnąć sprężyną. Wstawić
do garnka z wrzącą wodą, tak żeby poziom wody był nieco
powyżej poziomu mięsa (ale żeby woda nie wlewała się do
szynkowarki).
Gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Potem wyłączyć
podgrzewanie i zaczekać aż temperatura wody spadnie do ok.
85 st. C. Utrzymywać temperaturę 85 stopni przez ok. 1
godzinę.
Wyjąć z gorącej wody i wstawić do zimnej. Po
ochłodzeniu wstawić do lodówki. Po ok. 12 godzinach wyjąć,
pokroić.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]